Direkte demokrati

Som mange nok ved er Ladby Cykelklub kun en motionsklub, det er ikke en konkurrence klub. Det er “Præsident” Niels Gosvig der er den drivende kraft Jeg ved at Niels er ved at lægge flere og flere af beslutningerne ud til cykelisterne og her er der ved at ske noget interessant.

Ladbycykelklub har ikke en bestyrelse, det er faktisk bare en flok ligesindende der mødes og cykler, men beslutninger skal tages. De små tages her og nu. Det er ved de lidt større beslutninger, der er ved at ske noget spændende, nemlig direkte demokrati. Direkte demokrati er en svær øvelse, men her kommer den moderne teknik til hjælp.

Der har længe været talt om at flytte træningstidspunktet og nu er der ved at blive taget en beslutning. Klubbens cyklister har modtaget en mail, med link og login og så skal de stemme. At lave afstemningssiden er faktisk ret simpelt, så proceduren er nem og hurtig. I skrivende stund har 10 cyklister afgivet deres stemme, men der er stadig chance, da afstemningen løber til 1/7. Det betyder man har god tid til at tænke sig om, tale med baglandet og diskutere det i fællesskabet.

Kan man forestille sig en klub der kører på direkte demokrati i stedet for den normale indirekte med bestyrelse o.s.v. ? Jeg syntes det er en spændende tanke. Kom med dine kommentarer.

På landevejen viser det sig også at cyklisterne fra Ladby er lidt anderledes. Normalt kører man med en holdkaptajn, som dirigerer slagets gang. Her er det ofte fællesskabet igen der styrer slagets gang. F.eks. når der er en som råber “enkeltkolonne”, så rykker man bare ind, uanset hvem der råber. Det lyder kaotisk, men indtil videre fungerer det. Det bliver spændende at se hvordan det udvikler sig.

Alt dette er Niels Gosvig’s ånd. Hans kongstanke er, at hvis han kunne nøjes med at være mekaniker, så er hans mål nået med klubben. Det vil sige at flere og flere af opgaverne skal fordeles på cykelisterne. Hvilket vel også er en god ide’, da man i mange sportsforeninger ser ledere og hjælpere overbebyrdet med opgaver og i realiteten fungerer som små “slaver” for fælleskabet. Frivillig godt nok, men alligevel.

Igen, kom med dine kommentarer og betragtninger.

Til slut, vil jeg sige at Niels og jeg leder efter nogle stykker i klubben, som vil skrive på hjemmesiden, med deres historier og oplevelser i klubben.

Gert